Iuscenko cere biserica ortodoxa unita

Presedintele Viktor Iuscenko a cerut patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, aflat la Kiev, sa binecuvanteze infiintarea in Ucraina a unei Biserici ortodoxe unite, independenta de Moscova. Bartolomeu I a participat, ieri, la Kiev, alaturi de Patriarhul Moscovei, Aleksei al II-lea, la manifestarile dedicate implinirii a 1020 de ani de la crestinizarea slavilor din regiunea Ucrainei actuale.
La ceremoniile din Ucraina urma sa participe si seful Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Daniel, dar nu a putut fi prezent. Ortodoxismul este majoritar in Ucraina, dar credinciosii sai sunt divizati intre Biserica subordonata Patriarhiei Moscovei si doua Biserci disidente, cea a Patriarhiei Kievului, care are numerosi membri, si mica Biserica Ortodoxa Ucraineana Autocefala.
Cele doua biserici disidente nu sunt recunoscute de nici o Biserica ortodoxa canonica. Arhimandritul Kiril, seful De­partamentului pentru Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, declara anterior evenimentului de ieri ca, prin demersul sau, presedintele Iuscenko urmareste recunoasterea, de catre Constantinopol, a acestor doua biserici schismatice din Ucraina.

Si Moscova l-a acuzat pe liderul de la Kiev ca vrea sa provoace o schisma in biserica ortodoxa. (L.P.) (sursa)

Comenteaza

  Ajutor Textile

Cărți





Noutăţi

Subiecte

Comentarii

Linkuri

Fluxuri

Cautare